ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥ ΣΤΗ ΝΙΚΗ ΓΟΥΛΑΔΡΗ
Αφιέρωμα του ΙΑΝΟΥ στη Νίκη Γουλανδρή, με αφορμή τον ένα χρόνο από τον θάνατό της. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθείτην Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στις 20:30 στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24.
Θα μιλήσουν για τη ζωή και το έργο της: Φαλή Βογιατζάκη, Στέφανος Γερουλάνος, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Κουρουπός, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Γιωργος Νταλάρας, Άννα Παναγιωταρέα, Παύλος Σάμιος, Θεοδόσης Τάσιος, Μαρίζα Φασιανού, Τέτη Χατζηνικολάου
Στο πιάνο ο Γιάννης Τσανακαλιώτης
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.
Λίγα λόγια για τη Νίκη Γουλανδρή
Η Νίκη Γουλανδρή, Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας απεβίωσε πλήρης ημερών, σε ηλικία 94 ετών, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019. Είναι γνωστή διεθνώς για τους αγώνες της για την προστασία του περιβάλλοντος. Το μήνυμά της συνδέει οικολογικούς στόχους με πολιτιστικές αξίες. Από πολύ νέα αφιέρωσε τη ζωή της στην μάθηση, στον στοχασμό και στην επιστήμη. Με την συνεχή υποστήριξη του συζύγου της Άγγελου Γουλανδρή, καλλιέργησε το ερευνητικό της πνεύμα και έμεινε αδιάφορη σε ιδεολογίες που θεωρούσε εφήμερες και απηρχαιωμένες. Πάντοτε πίστευε ότι ο κόσμος χρειάζεται νέες αξίες προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ του ανθρώπου και της κοινωνία. Σαν άτομα -η ίδια και ο άνδρας της Αγγελος Γουλανδρής- θεωρούνται πρωτοπόροι στη σκέψη και στην πράξη. Με την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το 1964, ως κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης, τέθηκαν επί κεφαλής της μάχης για τη διάσωση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της επαναφοράς του ανθρώπου σε ένα νέο κώδικα αξιών.
Η Νίκη Γουλανδρή σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, στην Πολιτειολογία και στην Φιλοσοφία με τους φιλοσόφους Horkheimer και Adorno. Παράλληλα ασχολήθηκε με την ζωγραφική απεικόνιση της ελληνικής χλωρίδας. Είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη βοτανική ζωγράφος. ΄Εχει ζωγραφίσει περίπου 800 ελληνικά φυτά. Η ζωγραφική της είναι αφιερωμένη στην διάσωση της ελληνικής χλωρίδας. ΄Εργα της έχουν δημοσιευθεί στις ακόλουθες εκδόσεις: Wild Flowers of Greece, Ν. Γουλανδρή, Κ. Γουλιμή, Sir George Τaylor, με 135 ολοσέλιδες βοτανικές απεικονίσεις της. (σελ. 244) Παιώνιες της Ελλάδος. Ν. Γουλανδρή W.T. Stearn, Peter Davis, ταξινομική και ιστορική μελέτη του γένους Paeonia, με απεικονίσεις 12 ελληνικών παιωνιών, από την Νίκη Γουλανδρή. (σελ. 130), που συνοδεύεται από μεγάλο portfolio με λιθογραφίες των έργων της. Έχει επίσης ζωγραφίσει για την πορσελάνη Limoges και την Royal Copenhagen και μαντήλια σε μετάξι για τον οίκο Hermes.


