Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών πραγματοποίησε Το απόγευμα της Τετάρτης, 17 Ιουνίου 2026, εκδήλωση τιμής, στην Αίθουσα Εκδηλώσεών της στα Ιωάννινα, για τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, γέννημα της πόλεως των Ιωαννίνων, αναγνωρίζοντας το πολυσχιδές πνευματικό, θεολογικό, συγγραφικό και κοινωνικό έργο του επιφανούς συμπατριώτη τους.
Την εκδήλωση συντόνιζε ο κ. Νικόλαος Αναστασόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών. Αρχικά αναγνώσθηκε ο ενυπόγραφος χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, που μεταξύ άλλων έγραψε:
«Έχοντας πληροφορηθεί την εκδήλωση που διοργανώνει η ΕΗΜ για τον διακεκριμένο συντοπίτη μας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο … θα ήθελα να συγχαρώ την Εταιρεία γι’ αυτήν της την πρωτοβουλία, που αναδεικνύει την σημαντική προσωπικότητα και το πολυσήμαντο έργο ενός σπουδαίου ιεράρχη … Διακονεί παραδειγματικά ήδη επί 31 χρόνια τον μητροπολιτικό θρόνο της Ι. Μ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, άξιος διάδοχος μεγάλων Μητροπολιτών, όπως του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου ή του Ιωάννου του Απόκαυκου … Έχω την εξαιρετική τύχη και τιμή να τον γνωρίζω προσωπικά και βλέπω στο πρόσωπό του έναν Μητροπολίτη κοντά στην κοινωνία, με γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα και πιστό στα πρότυπα του Χριστού και των Αγίων… Στα δε πολυάριθμα βιβλία του, που έχουν μεταφραστεί σε τουλάχιστον 24 γλώσσες, ασχολείται με σύγχρονα θέματα, θεολογικά, κοινωνικά και πατερικά που όπως σωστά έχει γραφτεί, ερμηνεύουν τη σύγχρονη πνευματικότητα μέσα από την ορθόδοξη εκκλησιαστική προοπτική … Είμαι βέβαιος πως η εκδήλωσή σας θα στεφθεί από επιτυχία, όπως από επιτυχία έχει στεφθεί η πολύ γόνιμη διαδρομή του πανάξιου ιεράρχη μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου!».
Ο επόμενος χαιρετισμός έγινε από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, ο οποίος αναφέρθηκε με θερμούς λόγους στο πρόσωπο του τιμωμένου Ιεράρχου, υπογραμμίζοντας την εκκλησιαστική του ακτινοβολία, την ηπειρωτική του καταγωγή και την προσφορά του στην Ορθόδοξη θεολογία. Είπε ότι ο ίδιος ως νέος νιώθωντας την ανάγκη να βρη την ουσία της πίστεως και της παραδόσεώς μας την βρήκε στα βιβλία του τότε Αρχιμανδρίτη Ιεροθέου Βλάχου, νυν Μητροπολίτου Ναυπάκτου. Ο Σεβασμιώτατος καλείται σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία, να βοηθήση, να έλθη σε επικοινωνία με τις αρχές και να δώση την λύση. Πέραν των Θεολογικών του γνώσεων, μιάς και είναι από τους καλύτερους γνώστες των Πατέρων, ταυτόχρονα γνωρίζει όλα τα σύγχρονα φιλοσοφικά και επιστημονικά ρεύματα και μπορεί να δώση τον Ορθόδοξο λόγο σε όλες τις προκλήσεις. Τόνισε ότι ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος δεν τιμά μόνο τη Ναύπακτο και τη Μητρόπολή του, αλλά και την Ήπειρο και τα Ιωάννινα, από τα οποία κατάγεται, αποτελώντας ένα πρόσωπο με βαθύ εκκλησιαστικό φρόνημα, πατερική θεολογική σκέψη και ποιμαντική ευαισθησία.
Ακολούθησε η κ. Κατερίνη Λιάμπη, Πρόεδρος της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, η οποία αναφέρθηκε στον λόγο της τιμητικής αυτής εκδηλώσεως. Επεσήμανε ότι η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών τιμά στο πρόσωπο του Μητροπολίτου Ναυπάκτου έναν άνθρωπο της Εκκλησίας, της θεολογίας και του πολιτισμού, έναν Ιεράρχη με μεγάλη συγγραφική παραγωγή και πλατιά πνευματική προσφορά. Ιδιαίτερα στάθηκε στην ιδιότητά του ως «συντοπίτη» και «επιτίμου εταίρου» της Ε.Η.Μ., τονίζοντας ότι η τιμή αυτή αποτελεί και έκφραση ευγνωμοσύνης για την πολύχρονη προσφορά του. Τέλος, του απένειμε το Μετάλλιο της Εταιρείας με την προσωπογραφία του ιδρυτού της, Κωνσταντίνου Φρόντζου.
Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο οποίος έκανε αναφορά στον δεσμό του Σεβασμιωτάτου με την Ήπειρο και την πόλη των Ιωαννίνων, σημειώνοντας ότι η Ηπειρος τιμά ένα δικό της τέκνο, το οποίο με την πορεία του, τον λόγο του και τη διακονία του ξεπέρασε τα τοπικά όρια και αναγνωρίζεται ευρύτερα στον εκκλησιαστικό και θεολογικό χώρο. Υπογράμμισε ότι η παρουσία και το έργο του Μητροπολίτου Ναυπάκτου αποτελούν τιμή για τον τόπο της καταγωγής του.
Τον λόγο έλαβε ακολούθως ο κ. Θωμάς Μπέγκας, Δήμαρχος Ιωαννίνων, που επεσήμανε ότι η πόλη των Ιωαννίνων τιμά με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση τον Σεβασμιώτατο κ. Ιερόθεο, ο οποίος συνδέεται με την πόλη όχι μόνο με την καταγωγή του, αλλά και με την πνευματική του παρουσία. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο τιμώμενος Ιεράρχης ανήκει σε εκείνες τις προσωπικότητες που αναδεικνύουν τη γενέτειρά τους και προσφέρουν στην κοινωνία λόγο ευθύνης, μέτρου και ανθρωπιάς.
Οι χαιρετισμοί έκλεισαν με τον εκπρόσωπο της κ. Άννας Μπατιστάτου, Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Ιωάννη Τζαμτζή, Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στον σύντομο χαιρετισμό της υπογράμμισε την ικανότητα του Σεβασμιωτάτου να διαλέγεται με τα σύγχρονα ζητήματα και να συνδέη την Ορθόδοξη θεολογία με τον προβληματισμό του σημερινού ανθρώπου. Επεσήμανε ότι το έργο του, με αναφορές στη θεολογία, την ποιμαντική, τη βιοηθική, την ανθρώπινη ύπαρξη και την κοινωνία, αποτελεί σημαντική συμβολή και για τον ακαδημαικό χώρο.
Ακολούθησαν οι επίσημες ομιλίες.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Καψάλης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τέως Πρύτανης. Ο κ. Καψάλης αναφέρθηκε κυρίως στους βιογραφικούς σταθμούς και στην πνευματική πορεία του Σεβασμιωτάτου. Επεσήμανε την καταγωγή του από τα Ιωάννινα, τη στενή σχέση του με τη γενέτειρά του, τις σπουδές του, τη μαθητεία του κοντά στον Άγιο Καλλίνικο Εδέσσης, καθώς και την ποιμαντική του δράση στην Έδεσσα, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και από το 1995 στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Χαρακτήρισε τον θεολογικό λόγο του Σεβασμιωτάτου «πλούτο και ανεκτίμητο κεφάλαιο για την Ορθοδοξία και τη χριστιανική μας παράδοση», ενώ τον παρουσίασε ως «εξαίρετη πνευματική μορφή της Εκκλησίας μας», σεμνή, προσιτή και γαλήνια.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο κοινωνικό και ποιμαντικό έργο του Μητροπολίτου στη Ναύπακτο, μνημονεύοντας τους Συνδέσμους Αγάπης, το Ταμείο Ευποιίας του Μητροπολίτου, τις Κατασκηνώσεις, την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, την Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής, την Σχολή Αγιογραφίας, το Γηροκομείο, τα Θεολογικά Συνέδρια και τη γενικότερη προσφορά του στην τοπική κοινωνία. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο Σεβασμιώτατος υπηρετεί «με ζήλο, αφοσίωση και αυταπάρνηση» μία μικρή χωροταξικά Μητρόπολη, χωρίς αυτό να τον εμποδίζη να αναλαμβάνη πρωτοβουλίες για ολόκληρη την Ορθοδοξία.
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο κ. Μιχαήλ Τρίτος, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τέως Κοσμήτωρ. Ο κ. Τρίτος αναφέρθηκε στο ιστορικοκανονικό έργο του τιμωμένου Ιεράρχου. Από την αρχή της ομιλίας του χαρακτήρισε τον Σεβασμιώτατο «κορυφαίο μεταξύ των Ηπειρωτών Ιεραρχών» και έναν από τους «διαπρεπέστερους Ιεράρχες της Οικουμενικής Ορθοδοξίας». Εξήρε το ανεπίληπτο ήθος του, τη θεολογική του κατάρτιση, το υγιές εκκλησιαστικό φρόνημα, την ποιμαντική του ευθύνη και τη λειτουργική του συνείδηση.
Στη συνέχεια ο κ. Τρίτος παρουσίασε βασικές πτυχές του ιστορικοκανονικού προβληματισμού τον οποίον διατύπωσε γραπτώς στα βιβλία του ο Σεβασμιώτατος, όπως το θέμα του εθνικισμού, τη σχέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τις κατά τόπους Εκκλησίες, το Ουκρανικό ζήτημα, τη θεωρία της «Τρίτης Ρώμης» και τις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος. Υπογράμμισε ότι ο Σεβασμιώτατος εκφράζει εκκλησιαστικό λόγο με διάκριση και μέτρο, χαρακτηρίζοντάς τον «Ιεράρχη του χριστιανικού μέτρου», που αποφεύγει τόσο τις ακρότητες όσο και τις εκπτώσεις από την Ορθόδοξη πίστη.
Τρίτος ομιλητής ήταν ο κ. Βασίλειος Τσίγκος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο κ. Τσίγκος ανέπτυξε το θεολογικό και δογματικό έργο του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου. Αναφέρθηκε στη θεολογική του συγκρότηση, στη μαθητεία του κοντά στον Παναγιώτη Χρήστου, στην επαφή του με το Άγιον Όρος και τους συγχρόνους Αγιορείτες Γέροντες, (άγιο Παΐσιο, άγιο Εφραίμ Κατουνακιώτη, άγιο Σωφρόνιο του Έσσεξ, π. Θεόκλητο Διονυσιάτη, π. Εφραίμ Φιλοθείτη, π. Σπυρίδωνα Ξένο, π. Γεώργιο Καψάνη κ.α.), καθώς και στη σημαντική επίδραση του π. Ιωάννου Ρωμανίδη στη θεολογική του πορεία. Χαρακτήρισε το έργο του «πλουσιότατο και ανεπανάληπτο», έργο «ενός ακάματου συγγραφέα, θεολόγου διεθνούς εμβέλειας και διακεκριμένου πνευματικού Ιεράρχη».
Ειδικά για το έργο του Σεβασμιωτάτου για τον π. Ιωάννη Ρωμανίδη είπε ότι η ερμηνεία και η κατανόηση της διδασκαλίας του π. Ιωάννη Ρωμανίδη μπορεί να χαρακτηρισθή προ και μετά τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου. Ο κ. Τσίγκος έκανε ιδιαίτερη μνεία σε βασικά συγγράμματα του Σεβασμιωτάτου, όπως το «Μια βραδυά στην έρημο του Αγίου Όρους» και η «Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία», τα οποία γνώρισαν μεγάλη διάδοση στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Σχετικά με την συγγραφική παραγωγή του είπε τα εξής: «Η ορθόδοξη θεολογία γνώρισε μια μοναδική προβολή με τη συγγραφή 135 βιβλίων, εκ των οποίων 37 βιβλία μεταφράστηκαν σε 28 γλώσσες. Οι μεταφράσεις των βιβλίων του ανέρχονται σε 127 και οι εκδόσεις αυτών φτάνουν στον δυσθεώρητο αριθμό 256. Σημειωτέον ότι, όπως ο ίδιος δήλωσε πριν λίγους μήνες, έχει ακόμη 20 βιβλία έτοιμα προς έκδοση». Οι σελίδες των δημοσιευθέντων βιβλίων ξεπερνούν τις 50.000. Τόνισε ότι η θεολογία του Μητροπολίτου Ναυπάκτου δεν είναι αφηρημένος στοχασμός, αλλά εμπειρική, πατερική και ησυχαστική θεολογία, συνδεδεμένη με τη ζωή της Εκκλησίας και τις σύγχρονες αναζητήσεις του ανθρώπου.
Την καταληκτήρια ομιλία εξεφώνησε ο τιμώμενος Ιεράρχης κ. Ιερόθεος. Ο Σεβασμιώτατος στην αρχή ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, όσους απηύθυναν χαιρετισμό και τους εισηγητές Καθηγητές για τους καλούς τους λόγους. Καθώς επίσης τους συμπολίτες του και όσους ήλθαν από την Ναύπακτο για να παρευρεθούν στην τιμητική αυτή εκδήλωση. Έπειτα είπε ότι αντιμετωπίζει ένα δίλημμα αν θα αποδεχθή ή θα απορρίψη όσα επαινετικά είπαν οι ομιλήσαντες. Όμως ξεπέρασε το δίλημμα με το ότι όλα όσα έχουμε είναι δώρα του Θεού και πρέπει Αυτός να δοξάζεται. Αναφέρθηκε στο ότι είναι γέννημα και θρέμμα της πόλεως των Ιωαννίνων, στους γονείς του, στον πρώτο πνευματικό του πατέρα, μακαριστό Αρχιμ. Σεβαστιανό, έπειτα Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σεραφείμ, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, και το εκκλησιαστικό, πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον των Ιωαννίνων που του έδωσε τα απαραίτητα εφόδια.
Στην συνέχεια έκανε μια σύντομη αναφορά στην σχέση της Μητροπόλεως Ναυπάκτου με την Μητρόπολη Ιωαννίνων στην πορεία του χρόνου, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Θεό για το βαρύ όνομα του Ηπειρώτη, και μάλιστα του Γιαννιώτη. Και κατέληξε: «Τα περισσότερα τα λέω στον Θεό μυστικά, αλλά και θα τα πω φανερά και δημόσια, κατά το έσχατο Δικαστήριο και παρακαλώ να είσθε μάρτυρες υπερασπίσεώς μου, κυρίως για τις ελλείψεις και παραλείψεις μου».
Παρόντες εκτός των προαναφερθέντων ήταν ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Αθανάσιος Ντάνης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου κ. Ιωάννης Τσίγκρος και εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας. Η αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών γέμισε με πολλούς Ιωαννίτες, αλλά και επισκέπτες από την επαρχία της Ναυπάκτου που ταξίδεψαν για τον λόγο αυτό μέχρι τα Ιωάννινα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εξαιρετική αυτή τιμή του Ποιμενάρχου τους στην γενέτειρά του.
Για περισσότερες Φωτογραφίες πατήστε εδώ H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.