Από την λειτουργία για τους πανευφήμους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, στην Παναγία Κολοκυνθούς

Σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα και με την μαζική παρουσία του λαού του 4-ου Διαμερίσματος των Αθηνών – Κολωνός, έλαβε χώρα την Κυριακή 29 Ιουνίου 2025, η λειτουργία για την εορτή των πρωτοκορυφαίων μας Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στον ιστορικό και μεγαλοπρεπή ναό της Παναγίας Κολοκυνθούς, επι της οδού Λένορμαν, πολλώ μάλλον που ο Απόστολος Παύλος, υπήρξε και ο ιδρυτής της χριστιανικής εκκλησίας στην Ελλάδα.

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Σε ολόκληρη την Ελλάδα τιμάται στις 29 Ιουνίου η μνήμη των Αγίων Πέτρου και Παύλου, των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων, οι οποίοι θεωρούνται και θεμελιωτές της Χριστιανοσύνης και της Εκκλησίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ξεχωριστής θέσης που κατέχουν στη χριστιανική πίστη είναι το γεγονός πως στις εικόνες τους, οι δύο απόστολοι παρουσιάζονται μαζί, να κρατούν έναν μικρό βυζαντινό ναό, ο οποίος συμβολίζει την Εκκλησία.

Σχετικά με την απόφαση για τον κοινό εορτασμό της μνήμης των Αγίων Πέτρου και Παύλου εκτιμάται ότι ελήφθη το 258 μ.Χ, όταν ο Πάπας Σίξτος ο Β’, μετέφερε τα λείψανά τους στην κατακόμβη του ναού του Αγίου Σεβαστιανού της Ρώμης. Την ιερή ημέρα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, γιορτάζουν οι: Πέτρος, Πετρής, Πετράς, Πετράκης, Πετρουλάς, Πετρίνος, Πέτρα, Πετρούλα, Πετρία, Πετρίνα, Παύλος, Πώλ, Παυλίνα, Πωλίνα, Παύλιανη.

Της Κυριακάτικης λειτουργίας στον ιερό ναό της Παναγίας Κολοκυνθούς, χοροστάτησαν οι ευλαβείς ιερείς του ναού Πατέρες κ.κ. Φιλάρετος Χριστιάς που είναι και ιερατικός προϊστάμενος του ναού και Παναγιώτης Βατίκαλος.

Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα και οι πρωτοκορυφαίοι μας Απόστολοι Πέτρος και Παύλος, να σκέπουν και να ευλογούν όλο τον κόσμο.

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Οἱ τῶν Ἀποστόλων πρωτόθρονοι, καὶ τῆς Οἰκουμένης διδάσκαλοι, τῷ Δεσπότῃ τῶν ὅλων πρεσβεύσατε, εἰρήνην τῆ οἰκουμένῃ δωρήσασθαι, καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος.

The post Από την λειτουργία για τους πανευφήμους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, στην Παναγία Κολοκυνθούς appeared first on Ορθοδοξία News Agency.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πολιτική Απορρήτου & Cookies
YouTube
YouTube