Αλβανίας Ιωάννης: «Χωρίς πνευματικότητα, η τεχνολογία επιταχύνει την πτώση»

«Η τεχνολογία, όταν χρησιμοποιείται από πνευματικά υγιείς ανθρώπους, μπορεί να υπηρετήσει την κατεύθυνση του ανθρώπου προς τον αληθινό του προορισμό», δηλαδή «την κοινωνία με τον Θεό και με τον πλησίον», τόνισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Ιωάννης, μιλώντας στο συνέδριο του περιοδικού «Θεολογία».

«Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής μίλησε για την “κίνηση κατά φύσιν”, δηλαδή για την κατεύθυνση του ανθρώπου προς τον αληθινό του προορισμό, την κοινωνία με τον Θεό και τον πλησίον», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιωάννης και πρόσθεσε:

«Η τεχνολογία, όταν χρησιμοποιείται από πνευματικά υγιείς ανθρώπους, μπορεί να υπηρετήσει αυτήν την κίνηση. Αντιθέτως, όταν χρησιμοποιείται χωρίς πνευματικότητα, μπορεί να επιταχύνει την πτώση».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας υπογράμμισε ότι η Εκκλησία καλείται να αναπτύξει μια «ψηφιακή ποιμαντική» που θα προσφέρει κριτήρια διάκρισης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ψηφιακής εποχής.

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος, εκτεθειμένος στις επιδράσεις της τεχνολογίας, βρίσκεται σε μια κατάσταση , «που η επιστήμη περιγράφει ως διαταραχή της κίνησης, ή αδυναμία ελέγχου». Τόνισε, ότι «στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας τα στατιστικά δεδομένα επιβεβαιώνουν το μέγεθος του φαινομένου και τη συνεχώς αυξανόμενη δυσκολία διαχείρισης του «ψηφιακού υπερφορτώματος».

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας μίλησε για «υπερβολική πληροφορία και πίεση για συνεχή συνδεσιμότητα», που οδηγούν σε καταστάσεις, όπως «εθισμός στο διαδίκτυο, νομοφοβία (nomophobia, φόβος αποχωρισμού του κινητού τηλεφώνου), ψηφιακή κόπωση και το σύνδρομο κοινωνικής σύγκρισης».

«Σύμφωνα, με 23 μετα- αναλύσεις, περίπου το 20% παρουσιάζει ήπιας μορφής νομοφοβία, το 50% μέτριας μορφής και το 20% σοβαρής μορφής» είπε ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιωάννης. Υπογράμμισε, ότι «η Εκκλησία προσφέρει συγκεκριμένες πρακτικές, που μπορούν να λειτουργήσουν «θεραπευτικά, απέναντι στην ψηφιακή αλλοτρίωση», όπως «η πνευματική εγρήγορση, η προσευχή και η εξομολόγηση», που, όπως είπε, «συμβάλλουν στη θεραπεία των ψηφιακών εξαρτήσεων».

Τέλος, επεσήμανε ότι «ο αγιασμός της τεχνολογίας δεν σημαίνει την αγιοποίηση των συσκευών, αλλά τον μετασχηματισμό τους, μέσω της παρουσίας του Θεού» και κατέληξε: «Η Εκκλησία καλείται να συμβάλει στη διαμόρφωση αυτής της τεχνολογίας, προσφέροντας μια πλατφόρμα διαλόγου ανάμεσα σε θεολόγους, επιστήμονες και τεχνολόγους».

Στη συνεδρία, που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του εκλιπόντος καθηγητή Θεολογίας Χρυσοστόμου Σταμούλη παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος και άλλοι Ιεράρχες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 Γ΄ Συνεδρία του Β΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του περιοδικού «Θεολογία»: Συνέπειες της τεχνολογίας στις θρησκείες και την κοινωνία

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

The post Αλβανίας Ιωάννης: «Χωρίς πνευματικότητα, η τεχνολογία επιταχύνει την πτώση» appeared first on Ορθοδοξία News Agency.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πολιτική Απορρήτου & Cookies
YouTube
YouTube