Το κεφίρ και το γιαούρτι είναι και τα δύο προϊόντα ζύμωσης που περιέχουν προβιοτικά, τα ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να ενισχύσουν την υγεία του εντέρου. Αν και συχνά καταναλώνονται ως παρόμοια τρόφιμα, υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους ως προς τη σύσταση, τη θρεπτική αξία και τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Το γιαούρτι παρασκευάζεται με καλλιέργειες βακτηρίων, ενώ το κεφίρ δημιουργείται με τη χρήση «σπόρων» κεφίρ, δηλαδή καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που ζυμώνουν το γάλα και το μετατρέπουν στο γνωστό πηχτό ρόφημα. Και τα δύο προϊόντα φτιάχνονται συνήθως με αγελαδινό γάλα, αλλά και κατσικίσιο και πρόβειο, ενώ υπάρχουν και φυτικές εναλλακτικές όπως το γάλα καρύδας ή βρώμης. .Το κεφίρ μπορεί να γίνει ακόμη και με νερό ή χυμούς. Οι προβιοτικοί οργανισμοί στα δύο αυτά τρόφιμα υποστηρίζουν το μικροβίωμα του εντέρου – τους μικροοργανισμούς που ζουν στον πεπτικό σωλήνα – και εξετάζονται ως προς την επίδρασή τους στην πέψη και άλλες παραμέτρους υγείας. Ποιο έχει περισσότερα προβιοτικά; Οφέλη του […]
