Πανσέληνος Αυγούστου το ερχόμενο Σάββατο (9/8), βραδιά κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε 71 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
Παράλληλα περίπου 44 χώροι και μνημεία σε όλη την Ελλάδα θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.
Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ 114 δεκατέσσερεις αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό, κάτω από το φως του φεγγαριού.
Στους περισσότερους χώρους η είσοδος είναι ελεύθερη ενώ υπάρχουν κάποια μουσεία και μνημεία όπου με το εισιτήριο εισόδου παρακολουθείς δρώμενα και εκδηλώσεις.
Πανσέληνος στην Αθήνα
Η βόλτα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, του Φιλοπάππου, το Σούνιο, ή την παραλιακή, είναι οι διαδρομές που επιλέγουν κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης για την πανσέληνο του Αυγούστου.
Ενα θερινό σινεμά, το Μουσείο Ακρόπολης αλλά και το πάρκο του ΚΠΙΣΝ είναι επίσης ωραίες επιλογές.
Πανσέληνος στο Μουσείο Ακρόπολης
Με την ευκαιρία της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025, το Μουσείο Ακρόπολης θα παρατείνει το ωράριο της λειτουργίας του και θα είναι ανοιχτό συνεχόμενα από τις 9 το πρωί ως τις 12 τα μεσάνυχτα, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τους εκθεσιακούς χώρους και να απολαύσουν τη θέα του Ιερού Βράχου υπό το σεληνόφως του νυχτερινού αττικού ουρανού. Η είσοδος στο Μουσείο θα είναι με κανονικό εισιτήριο γενικής εισόδου και τα εκδοτήρια εισιτηρίων και τα Πωλητήρια του Μουσείου θα κλείσουν στις 11:30 μ.μ.
Υδάτινες διαδρομές: το νερό από τη φύση στον μύθο και την πόλη
Ξεκινώντας από το πρωί, στις 11:00 π.μ., με αφορμή συγκεκριμένα εκθέματα του Μουσείου που εκτίθενται στις μόνιμες συλλογές του τόσο στο κτήριο όσο και στο «Μουσείο της Ανασκαφής», οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν έργα τέχνης και αρχαιολογικά κατάλοιπα που σχετίζονται με το νερό, τις διαφορετικές πτυχές του και ιδιαίτερα τη στενή διασύνδεση του με το έτερο πολύτιμο αγαθό της υγείας. Θα μάθουν για τις ανθρώπινες αγωνίες, πίστεις, δοξασίες αλλά και τις απαντήσεις και τις πρακτικές λύσεις των αρχαίων για την επίτευξη της ευζωϊας, μέσα από το πρίσμα του θεϊκού και του ανθρώπινου, του ατομικού αλλά και του συλλογικού, στο πλαίσιο της πόλης.
Πληροφορίες: Σάββατο 9/8, στις 11:00 στα ελληνικά.
Διάρκεια: 90 λεπτά. Έως 30 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Απαραίτητη ηλεκτρονική κράτηση θέσης (https://events.theacropolismuseum.gr/) και στη συνέχεια η προμήθεια εισιτηρίου γενικής εισόδου από τα εκδοτήρια.
Allspice – Michael Rakowitz and Ancient Cultures
Εκτός από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου, οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στην έκθεση Allspice – Michael Rakowitz and Ancient Cultures που παρουσιάζει το Μουσείο Ακρόπολης και ο ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Πρωτότυπα αντικείμενα αρχαίων πολιτισμών από τις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της νοτιοανατολικής Μεσογείου συνδιαλέγονται με έργα σύγχρονης τέχνης του διεθνώς αναγνωρισμένου Ιρακινό-Αμερικανού καλλιτέχνη Michael Rakowitz, συνυφαίνοντας ανθρώπινες σχέσεις και ιστορίες για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Η έκθεση αναδεικνύει διαχρονικά θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, απώλειας και αποκατάστασης, επιβίωσης και δημιουργίας πολιτισμού, μέσα από έργα εννοιολογικά, συγκινητικά, φανερά πολιτικά και σίγουρα επίκαιρα. Η είσοδος στην έκθεση Allspice είναι ελεύθερη.
Το Σάββατο 9 Αυγούστου, στις 18:00, στα ελληνικά, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν ξενάγηση στην έκθεση Allspice.
Διάρκεια: 45 λεπτά. Έως 30 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Απαραίτητη ηλεκτρονική κράτηση θέσης (https://events.theacropolismuseum.gr/).
Όπως κάθε Σάββατο, το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 12 μεσάνυχτα. Για όσους επιθυμούν να εξυπηρετηθούν στο εστιατόριο του δευτέρου ορόφου, θα απαιτείται τηλεφωνική κράτηση στο 210 9000915.
Τέλος, το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025, το «Μουσείο της Ανασκαφής» θα είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.
Πανσέληνος στο ΚΠΙΣΝ
Το Full Moon Sleepover επιστρέφει για τρίτη φορά φέτος το καλοκαίρι στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) .
Το Σάββατο 9 Αυγούστου στις 21.00, κάτω από το φως της Πανσελήνου του Οξύρρυγχου, ο Κάπτεν Τζακ Σπάροου και το πλήρωμά του καταλαμβάνουν την οθόνη που έχει στηθεί στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος και προσκαλούν τους θεατές σε ένα ολονύκτιο ταξίδι στις πιο επικές θάλασσες του κινηματογράφου: καταραμένα πλοία, χαμένοι θησαυροί, δράση, μυστήριο και… μαύρο χιούμορ σ’ ένα σινε-μαραθώνιο με τις τρεις πρώτες ταινίες του αγαπημένου franchise «Οι Πειρατές της Καραϊβικής» της Disney.
Το πρόγραμμα αναλυτικά:
21.00 Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Η Κατάρα του Μαύρου Μαργαριταριού της Disney / Disney’s Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003)
Σκηνοθεσία: Gore Verbinski
Πρωταγωνιστούν: Johnny Depp, Geoffrey Rush, Orlando Bloom, Keira Knightley
Η κατεργάρικη μα γοητευτική ζωή του πειρατή καπετάνιου Τζακ Σπάροου ανατρέπεται όταν ο άσπονδος εχθρός του, ο πονηρός καπετάνιος Μπαρμπόσα, κλέβει το πλοίο του, το Μαύρο Μαργαριτάρι και αργότερα επιτίθεται στην πόλη του Πορτ Ρουαγιάλ απάγοντας την όμορφη κόρη του κυβερνήτη, Ελίζαμπεθ. Σε μια ηρωική προσπάθεια να τη σώσει και να ξαναπάρει το Μαύρο Μαργαριτάρι, ο παιδικός φίλος της Ελίζαμπεθ, Γουίλ Τέρνερ, ενώνει τις δυνάμεις του με τον Τζακ. Αυτό που δεν ξέρει, όμως, ο Γουίλ είναι ότι ο Mπαρμπόσα και το πλήρωμά του είναι καταδικασμένοι από έναν καταραμένο θησαυρό να ζουν παντοτινά ως ζωντανοί νεκροί.
23.30 Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Το Σεντούκι του Νεκρού της Disney / Disney’s Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (2006)
Σκηνοθεσία: Gore Verbinski
Πρωταγωνιστούν: Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley
Ο καπετάνιος Τζακ Σπάροου έχει ένα χρέος να πληρώσει: χρωστάει την ψυχή του στον φρικτό Ντέιβι Τζόουνς, εκτός αν ξεγελάσει τον θάνατο και την αιώνια καταδίκη αρπάζοντας το ξακουστό «Σεντούκι του Νεκρού». Θα τρέμετε από φόβο καθώς το πελώριο Κράκεν βρίθει από τα βάθη των ωκεανών για να ανοίξει σανίδες, να συντρίψει κύτη και να σπάσει κόκαλα.
02.10 Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Στο Τέλος του Κόσμου της Disney / Disney’s Pirates of the Caribbean: At World’s End (2007)
Σκηνοθεσία: Gore Verbinski
Πρωταγωνιστούν: Johnny Depp, Geoffrey Rush, Orlando Bloom, Keira Knightley
Ακριβώς τη στιγμή που τον χρειάζονται περισσότερο, ο καπετάνιος Τζακ Σπάροου, αυτός ο πνευματώδης και πανούργος πειρατής, παγιδεύεται σε μια θάλασσα από άμμο στο σεντούκι του Ντέιβι Τζόουνς. Σε μια ολοένα και πιο ασταθή συμμαχία, ο Γουίλ Τέρνερ, η Ελίζαμπεθ Σουάν και ο καπετάνιος Μπαρμπόσα ξεκινούν μια απεγνωσμένη αναζήτηση να τον βρουν και να τον σώσουν. Ο λόγος; Ο Τζακ είναι ο τελευταίος από τους εννέα πειρατές στο Συμβούλιο των Πειρατών που πρέπει να ενωθούν σε μια τελευταία προσπάθεια για τη διαφύλαξη της ανέμελης πειρατικής τους ζωής.
Full Moon Film Marathon «Οι Πειρατές της Καραϊβικής» της Disney
Σάββατο 9 Αυγούστου, από τις 21.00 / Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ΚΠΙΣΝ
Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα / Είσοδος ελεύθερη
Τα Full Moon Sleepover υλοποιούνται με τη χορηγία του Aperol. Μέγας Δωρητής ΚΠΙΣΝ: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)
Πανσέληνος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Σάββατο 9 Αυγούστου το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα υποδεχθεί την πανσέληνο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από τις 20:00 έως τα μεσάνυχτα και με θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου.
Από τις 20:00 έως τις 24:00 τα βλέμματα, οι σκέψεις και τα βήματα των επισκεπτών θα οδηγηθούν σε επιλεγμένα εκθέματα των μονίμων και των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου και σε ένα νυχτερινό περίπατο γύρω από αυτό, με ιστορίες που θα ξεδιπλώσουν οι ακόλουθοι αφηγητές:
• Δρ Κωνσταντίνος Νικολέντζος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Συλλογών και Εκθέσεων
«Ιστορίες λάμψης και μυστηρίου στην Προϊστορία: Χρυσός και κεχριμπάρι αλλιώς»
Αίθουσες 5 και 4.
Ώρα: 20:00 – 21:00.
Αριθμός συμμετεχόντων: 20.
Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (τηλ.: 213 214 4856).
• Δρ Κάτια Μαντέλη, Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων
«Οι φάσεις της σελήνης στην ζωή των νεολιθικών κοινωνιών»
Αίθουσα 5
Ώρα: 21:15 – 22:00
Αριθμός συμμετεχόντων: 20.
Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (τηλ.: 213 214 4856).
• Δρ Κωνσταντίνος Πασχαλίδης, Αρχαιολόγος Τμήματος Εκπαίδευσης, Επιμελητής Αρχαιοτήτων.
«Ιστορικός περίπατος γύρω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το περιπετειώδες χρονικό δύο αιώνων σε ένα σημείο της πόλης»
Συνάντηση στα σκαλιά του Μουσείου επί της οδού Πατησίων.
Ώρα: 20:30-22:00.
Συμμετοχή ελεύθερη
Οι περιηγήσεις θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά.
Ώρα έναρξης εισόδου επισκεπτών (με ελεύθερη είσοδο): 20:00
Ώρα τελευταίας εισόδου επισκεπτών: 23:45
Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου θα είναι επισκέψιμοι έως τις 24:00.
Πανσέληνος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά υποδέχεται μαζί με το κοινό του την πιο γοητευτική σελήνη του έτους.
Το Σάββατο 9 Αυγούστου, ώρα 20:00 έως 22:00, ο αύλειος χώρος του μουσείου θα είναι ανοιχτός για νυχτερινή περιήγηση στο Αρχαίο Θέατρο της Ζέας και στα γλυπτά της υπαίθριας έκθεσης, υπό τους ήχους ατμοσφαιρικής ηλεκτρονικής μουσικής από τον Christos Giotis και τον Lusty Apricot στο βιολί.
Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα του ΥΠΠΟΥ για τις δράσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη τη χώρα