Προσκυνηματική επίσκεψη Μητροπολίτη Ζάμπιας στην Τένεδο

Με ιδιαίτερη συγκίνηση πραγματοποιήθηκε η προσκυνηματική επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη στην ιστορική νήσο Τένεδο, στο πλαίσιο των εορτασμών της Αγίας Παρασκευής και των θυρανοιξίων του πλήρως ανακαινισμένου Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος.

Των λατρευτικών εκδηλώσεων προεξήρχε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος, εμφανώς συγκινημένος, αναφέρθηκε στις μαρτυρικές σελίδες της τοπικής ιστορίας και καταδίκασε τις διώξεις του 1964, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Το να καταστρέφει ένα κράτος τους ίδιους του τους πολίτες είναι απαράδεκτο».

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονος αναστηλώθηκε χάρη στη γενναιόδωρη προσφορά του Άρχοντος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Αθανασίου Μαρτίνου, τον οποίο ο Πατριάρχης ευχαρίστησε δημοσίως.

Κατά την παραμονή του στην Τένεδο, ο Μητροπολίτης Ζάμπιας είχε την ευκαιρία να νημερώσει τον Παναγιώτατο για τις τελευταίες εξελίξεις και τα τεκταινόμενα σχετικά με την αντικανονική εισπήδηδη της Ομόδοξης Εκκλησίας της Μόσχας στο Παλαιφάτο του Αλεξανδρινού θρόνου.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, εκπρόσωποι ομογενειακών συλλόγων και πλήθος πιστών από την Ελλάδα και τη διασπορά.

Η επαναλειτουργία του Αγίου Παντελεήμονος σηματοδοτεί την πνευματική αναγέννηση της ρωμαίικης παρουσίας στην Τένεδο και υπενθυμίζει πως ο Ελληνισμός της Ανατολής παραμένει ζωντανός, ενωμένος και άγρυπνος.

The post Προσκυνηματική επίσκεψη Μητροπολίτη Ζάμπιας στην Τένεδο appeared first on Ορθοδοξία News Agency.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πολιτική Απορρήτου & Cookies
YouTube
YouTube