Ξεκίνησε από χθες η εγκατάσταση των περίτεχνων πολυελαίων στις αψίδες του Εθνικού Καθεδρικού Ναού Βουκουρεστίου. Ο καθένας χρειάζεται περίπου 4 ή 5 ημέρες για να συναρμολογηθεί εξαιτίας της πολυπλοκότητάς του αλλά και του μεγέθους του. Η διάμετρος των πολυελαίων στις αψίδες είναι 6 μέτρα και ο κύριος, ο οποίος θα τοποθετηθεί κάτω από τον Μεγάλο Τρούλο, είναι 7 μέτρα.
«Είναι σαν ένα είδος Lego, καθώς ο πολυέλαιος έρχεται σε πολλά κουτιά τα οποία ανυψώνουμε στο απαραίτητο ύψος με ένα μοτέρ και τα συναρμολογούμε», εξήγησε στο Radio Trinitas ο Constantin Marcu από την Orion Grup, την εταιρεία που κατασκεύασε τους πολυελαίους.
«Το υλικό είναι κυρίως ορείχαλκος και ορισμένα χαλύβδινα εξαρτήματα για τη σύνδεση», ανέφερε ο Ότμαρ Λάτκι, ο Αυστριακός σχεδιαστής από την Orion, ο οποίος ήταν παρών στο Βουκουρέστι για τις εργασίες εγκατάστασης.
«Νομίζω ότι είναι η πιο σημαντική δουλειά που έχω κάνει στα 22 χρόνια που εργάζομαι στον τομέα και η ατμόσφαιρα στον καθεδρικό ναό είναι πραγματικά εντυπωσιακή», δήλωσε ο Constantin Marcu από την Orion Grup.
Η εγκατάσταση του κύριου πολυελαίου, στον Τρούλο που απεικονίζει τον Παντοκράτορα Ιησού θα ξεκινήσει μετά τις 10 Αυγούστου, όπως δήλωσε ο Αρχιμανδρίτης Πέτρε Κιούτα, πατριαρχικός σύμβουλος στον Τομέα Μνημείων και Εκκλησιαστικών Κατασκευών του Ρουμανικού Πατριαρχείου, για το Basilica.ro.
Φωτογραφίες: basilica- Gabriel Negescu
The post Ξεκίνησε η εγκτάσταση πολυελαίων στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό Βουκουρεστίου appeared first on Ορθοδοξία News Agency.