Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Γεωργίας με τους Συνοδικούς Ιεράρχες να καλούνται να εκλέξουν το Τριπρόσωπο από το οποίο θα εκλεγεί ο νέος Πατριάρχης Γεωργίας. Η συνεδρίαση διεξάγεται υπό την προεδρία του Τοποτηρητή του Θρόνου, Μητροπολίτη Σενάκι κ. Σιό με τη συμμετοχή συνολικά 38 Αρχιερεών. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τέλεση Τρισαγίου για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία Β’.
Πριν την έναρξη της Συνόδου Αρχιερείς μιλώντας σε γεωργιανά μέσα αναφέρθηκαν στην διαδικασία με ορισμένους να στέκονται στο όριο ηλικίας ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο μετά τη συνεδρίαση να γίνει γνωστή και η ημερομηνία εκλογής νέου Πατριάρχη από την διευρυμένη Σύνοδο. Η διαδικασία αυτή θα γίνει το αργότερο μέχρι τις 17 Μαϊου στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στην Τιφλίδα.
Υπενθυμίζεται ότι η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Πατριάρχη γίνεται μετά την τέλεση του 40ήμερου μνημοσύνου του Πατριάρχη Ηλία Β’ το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 25 Απριλίου 2026.
Η διαδικασία Σύμφωνα με το Καταστατικό Χάρτη που διέπει τη διοίκηση της Εκκλησίας της Γεωργίας, ο Τοποτηρητής του Πατριαρχικού Θρόνου υποχρεούται να συγκαλέσει τη Σύνοδο το συντομότερο εντός σαράντα ημερών σαράντα ημέρες και το αργότερο δύο μήνες μετά την χηρεία του Πατριαρχικού Θρόνου.
Πριν από τη Διευρυμένη Σύνοδο, όπως προβλέπεται από το Καταστατικό, θα συγκληθεί συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για την επιλογή των υποψηφίων για την θέση του Πατριάρχη.
πρέπει να είναι Γεωργιανός υπήκοος Επίσκοπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Γεωργίας να διαθέτει θεολογική εκπαίδευση και σημαντική εμπειρία στη διοίκηση της εκκλησίας να είναι ηλικίας μεταξύ σαράντα και εβδομήντα ετών και να είναι μοναχός Η Ιερά Σύνοδος θα επιλέξει τρεις υποψηφίους που θα προταθούν στη Διευρυμένη Σύνοδο.
Κάθε μέλος της Συνόδου δικαιούται να προτείνει έναν υποψήφιο Πατριάρχη, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού του.
Οι τρεις Επίσκοποι που θα λάβουν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στη Σύνοδο θα είναι υποψήφιοι για το Πατριαρχείο στη Διευρυμένη Σύνοδο.
Εάν κανένας υποψήφιος δεν λάβει περισσότερες από τις μισές ψήφους στον πρώτο γύρο, θα διεξαχθεί δεύτερη ψηφοφορία, στην οποία θα συμμετάσχουν οι δύο υποψήφιοι που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο.
Μόνο οι Επίσκοποι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία για την εκλογή του Καθολικού Πατριάρχη. Ο υποψήφιος που θα εξασφαλίσει περισσότερες από τις μισές ψήφους των Επισκόπων που παρευρίσκονται στη Σύνοδο θα θεωρείται εκλεγμένος Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.