Nαυάγιο ανοιχτά της Κερύνειας: Οκτώ νεκροί, συνεχίζονται οι έρευνες για 18 αγνοούμενους – Συνελήφθη ο καπετάνιος και 7 μέλη του πληρώματος

0

Οι Τουρκοκύπριοι αρνήθηκαν τη βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας Με αεροσκάφη, drones, ελικόπτερα με εξοπλισμό νυχτερινής όρασης και πλοία συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων του ναυαγίου του καταμαράν της Filojet, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας σήμερα ξεκίνησαν και πάλι οι έρευνες από αέρος και θάλασσας.

Στα Κατεχόμενα έχει κηρυχθεί τριήμερο «εθνικό πένθος», μέχρι τη δύση του ήλιου στις 2 Σεπτεμβρίου.

Χθες αργά το απόγευμα στην ανακοίνωση για το τριημερο πένθος αναφερόταν επίσης ότι στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν τρία αεροσκάφη, τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), έξι ελικόπτερα, τέσσερα σκάφη του λιμενικού, ένα περιπολικό σκάφος, μία φρεγάτα και ένα περιπολικό σκάφος από την Τουρκία.

Από το ψευδοκράτος συμμετέχουν τέσσερα σκάφη της «ακτοφυλακής», δύο ελικόπτερα, ένα περιπολικό σκάφος, καθώς και ομάδες «πολιτικής άμυνας» και «αστυνομίας».

Τα μη επανδρωμένα UAV που έχουν αναπτυχθεί από την Τουρκία θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης σε 24ωρη βάση.

«Ζει η γυναίκα μου;» Χθες, Κυριακή, το βράδυ, μετά τη συνεδρία στο κέντρο διαχείρισης κρίσεως που είχε στηθεί στο λιμάνι της Κερύνειας ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τουφάν Έρχιουρμαν άρχισε να κάνει δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, όταν σε κάποια στιγμή ένας άνδρας άρχισε να φωνάζει προς το μέρος του ρωτώντας τον αν ζει η γυναίκα του, που ήταν στο πλοίο. Ώρες περίμενε να του πει κάποιος αλλά δεν έλαβε καμιά απάντηση. «Δεν αντέχω αδερφέ μου (abi), δεν αντέχω. Ζει η γυναίκα μου; Πέστε μου, ζει;». O Έρχιουρμαν έχοντας δίπλα του τον «πρωθυπουργό» Ουνάλ Ουστέλ προσπαθούσε να του εξηγήσει ότι οι έρευνες συνεχίζονται με τον άνδρα όμως να λέει «Όχι αδερφέ μου, όχι. Όλα είναι ψέμα».

Ο κ. Έρχιουρμαν ανέφερε χθες βράδυ ότι 4 πλοία, 2 ελικόπτερα με δυνατότητες νυχτερινής όρασης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα μέσα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης,

Στις έρευνες, είπε, θα συνδράμουν και άλλα μέσα από την Τουρκία, ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη του για τον πόνο που βιώνουν οι οικογένειες. Αύριο Τρίτη, θα φτάσει ειδικό πλοίο από την Τουρκία για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων σε βάθος αφού το καταμαράν βυθίστηκε σε βάθος πέραν των 500 μέτρων.

Αγνοούμενοι και νεκροί Από το απόγευμα χθες, πολλοί συγγενείς που είχαν μαζευτεί έξω από το λιμάνι της Κερύνειας και τα νοσοκομεία όπου είχαν μεταφερθεί οι διασωθέντες άρχισαν να φωνάζουν και να επιτίθενται στους «αστυνομικούς» ζητώντας να πληροφορηθούν εάν οι συγγενείς τους ήταν ζωντανοί, νεκροί ή αγνοούμενοι. Αν ήταν τραυματίες ήθελαν να μάθουν πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους. Κάποια νοσηλευτήρια δημοσιοποίησαν ονόματα των επιβατών που είχαν μεταφερθεί εκεί για περίθαλψη ή έλεγχο.

Βίντεο που έχουν ανέβει στο διαδίκτυο δείχνουν ακόμα και λιποθυμικά επεισόδια από συγγενείς που δεν άντεξαν την πίεση. Αργά το απόγευμα οικογένειες και συγγενείς ατόμων που επέβαιναν στο φέριμποτ και δεν μπορούσαν να τους εντοπίσουν, άρχισαν να αναρτούν φωτογραφίες, στοιχεία τους, ζητώντας από οποιονδήποτε γνωρίζει κάτι γι’ αυτούς να επικοινωνήσει με το τηλέφωνο που δημοσιοποιούσαν.

Ο κ. Έρχιουρμαν χθες το βράδυ κάλεσε τις οικογένειες να μην το κάνουν αυτό, κι ανέφερε ότι οι συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων θα ειδοποιηθούν από τους αρμόδιους «φορείς».

Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, μεταξύ των αγνοουμένων είναι δύο αδέρφια, ένα κορίτσι 12 ετών και ένα αγόρι 6, μέλη μιας πενταμελούς οικογένειας που ταξίδευε από την Κερύνεια στο Τασουτζού. Η μητέρα των παιδιών μιλά για τις συνθήκες που έγινε το ναυάγιο και πως έχασε την επαφή με τα παιδιά της σε βίντεο που ανέβηκε σε κάποια ΜΜΕ, όπου φαίνεται ταλαιπωρημένη και συναισθηματικά πιεσμένη.

Μεταξύ των αγνοουμένων φέρεται να βρίσκεται και μια νεαρή μητέρα με τη μικρή κόρη της.

Ο κ. Έρχουρμαν ανακοίνωσε ότι μέχρι και χθες το βράδυ είχαν εντοπιστεί 249 άτομα, τα 8 νεκρά και 18 εξακολουθούσαν να αγνοούνται. Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες ταυτοποίησης βρίσκονταν σε εξέλιξη για 4 από τους 8 νεκρούς. «Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης θα συνεχιστούν μέχρι να βρεθούν όλοι οι άνθρωποι».

Ερευνα για τα αίτια της τραγωδίας Μετά τη σύλληψη των 8 μελών του πληρώματος χθες το απόγευμα, χθες το βράδυ ο ηγέτης του ψευδοκράτους είπε ότι έχει ξεκινήσει «αστυνομική» έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας στο πλοίο, συνεχίζεται η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και η αξιολόγηση όλων των σεναρίων. «Όλα τα ενδεχόμενα θα αξιολογηθούν από την αστυνομία. Η αστυνομία διεξάγει σοβαρή έρευνα. Οι απαραίτητες δηλώσεις θα γίνουν όταν έρθει η ώρα».

The captain and seven crew members of the ferry which capsized off the coast of Cyprus have been arrested after the incident.

Tumay Tugyan, a Turkish journalist in Northern Cyprus, says ‘negligence could be one of the charges’ they face.https://t.co/wxeZk08oUl

📺 Sky 501 pic.twitter.com/2md3hmScy5

— Sky News (@SkyNews) August 30, 2026

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι, ενώ υπήρχαν παράπονα προς το πλήρωμα ότι το πλοίο μπάζει νερά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, το πλήρωμα το αγνοούσε. Κάποια στιγμή, όταν ο πλοίαρχος αντιλήφθηκε, μετά από πολλή ώρα, τι συνέβαινε, επιχείρησε να στρίψει απότομα το καράβι για να επιστρέψει στην Κερύνεια. Στο σημείο αυτό το πλοίο ανετράπη και άρχισε σταδιακά να βυθίζεται.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Filo jet εξέδωσε ανακοίνωση χθες απόγευμα εκφράζοντας συλλυπητήρια, αλλά καμία αναφορά σε τυχόν αίτια. Στην ιστοσελίδα της εταιρείας υπάρχουν φωτογραφίες από τα δύο πλοία που έχει στην κατοχή της για τα δρομολόγια Τασουτζού – Κερύνεια και Τασουτζού – Αμμόχωστου. Το ένα πλοίο λέγεται «Πενταδάκτυλος» και τ άλλο «Filo jet» (αυτό που βυθίστηκε). Να σημειωθεί ότι η κράτηση ηλεκτρονικά εισιτηρίων γίνεται σε τρεις γλώσσες: τουρκικά, αγγλικά και ελληνικά.

Να σημειωθεί ότι μονάδα διαχείρισης κρίσεως έχει δημιουργηθεί και στο λιμάνι Τασουτζού στην Τουρκία, όπου επίσης συγγενείς επιβατών περιμένουν να μάθουν νέα για τους οικείους τους.

Ο Τούρκος ναυτικός εμπειρογνώμονας και ακαδημαϊκός Σιενόλ Τσιαλισκάν ανέφερε σε ένα τουρκικό κανάλι ότι τα σκάφη τύπου καταμαράν είναι συνήθως αρκετά δύσκολο να βουλιάξουν, αλλά επέστησε την προσοχή στις πιθανότητες τεχνικών δυσλειτουργιών, ζημιών στο πλοίο η/και ρωγμών, που δεν έγιναν αντιληπτά εγκαίρως, σημειώνοντας τη χθεσινή κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή.

Πρόσθεσε ότι το πλοίο έγειρε πολύ γρήγορα αντί να βυθιστεί αργά και αυτό θα πρέπει να ερευνηθεί.

Η Τουρκάλα ειδικός στο Ναυτικό Δίκαιο, Εμετιέ Γκιουζιούτγκιουζελί ανέφερε στο τουρκικό κρατικό κανάλι TRT, ότι η έρευνα δεν πρέπει να επικεντρωθεί μόνο στα αίτια της βύθισης του πλοίου, αλλά και στη διαδικασία εκκένωσης του πλοίου, εάν οι υδατοστεγείς πόρτες λειτουργούσαν, την καταλληλότητα του κύτους του πλοίου, την κατανομή των επιβατών και του φορτίου, τις πιστοποιήσεις και τις επιθεωρήσεις, καθώς και τη χρήση σωστικών λέμβων και λέμβων διάσωσης.

Τόνισε επίσης ότι ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία είναι εάν τα απαραίτητα συστήματα για την εκκένωση των 267 ατόμων που επέβαιναν στο πλοίο ενεργοποιήθηκαν έγκαιρα και σωστά. Τόνισε δε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι καταθέσεις μαρτύρων μαζί με τα τεχνικά και νομικά ευρήματα.

«Μας άφησαν αβοήθητους» Σοκάρει η καταγγελία ενός από τους επιβάτες του σκάφους που ναυάγησε. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο επιζών που μίλησε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kibris καταλογίζει ευθέως ευθύνες στο πλήρωμα, καθώς διαβεβαίωναν τους επιβάτες ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα» και μετά έσπευσαν να το εκκενώσουν πρώτοι.

#filo denizciliğe ait gemi batmadan önce insanların tepkilerini gösteren videolar gelmeye devam ediyor. #kaza #kıbrıs pic.twitter.com/DROhOOqDXh

— Media Famagusta🖊️ (@MediaFamagusta) August 30, 2026

«Το πλοίο άρχισε να χτυπάει δυνατά, “πατ-πατ”… Εμείς καλέσαμε τους υπεύθυνους και τους είπαμε: “Κοιτάξτε, το πλοίο μπάζει νερά”. Κι ένας μας είπε: “Εσείς δεν είστε συνηθισμένοι, δεν θα γίνει τίποτα. Εμείς είμαστε συνηθισμένοι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα”.».

«Μετά άρχισε να παίρνει όλο και περισσότερο νερό, άρχισαν να βυθίζονται τα καθίσματα. Ο καπετάνιος συνέχιζε κανονικά. Μετά, παρόλο που ήμασταν σε επικοινωνία με τον καπετάνιο, μάς έλεγαν πάλι “δεν θα γίνει τίποτα” και συνέχισαν.».

«Ύστερα έσπασε το μπροστινό μέρος του πλοίου. Μόλις έσκασε η πλώρη, μας είπαν: “Επείγον, βγαίνουμε αμέσως”. Οι ίδιοι έτρεξαν και έφυγαν πρώτοι, ενώ άφησαν τον κόσμο μέσα… Κανείς δεν είχε ασφάλεια για τη ζωή του. Κανείς δεν ενημερώθηκε.»

«Αφού εξερράγη το πλοίο, τότε μας είπαν: “Πάμε, φεύγουμε!”. Τα τζάμια έσπασαν, το πλοίο βυθίστηκε μέσα στο νερό και πολλοί άνθρωποι δεν κατάφεραν να βγουν. Αφού έσπασαν τα τζάμια, άρχισαν να λένε ότι πρέπει να φύγουμε. Τα παιδιά και άλλοι άνθρωποι χώθηκαν κάτω από τα καθίσματα. Οι ηλικιωμένες γυναίκες όμως δεν μπορούσαν να χωρέσουν κάτω από τα καθίσματα, εγκλωβίστηκαν… δεν κατάφεραν να βγουν.».

Girne’de alabora olan gemiden kurtulan yolculardan şok iddialar:

“Gemi pat pat vurmaya başladı. Görevlileri çağırdık.

Gemi su alıyor dedik. Bize ‘Siz alışkın değilsiniz, bir şey olmaz’ dediler.

Sonra iyice su alınca koltuklar kırıldı, kaptan da gelip ‘Bir şey olmaz’ dedi,…

— Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK (@ozturk_mustafa) August 30, 2026

Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, ότι, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, οι Τουρκοκύπριοι δεν δέχθηκαν τη βοήθεια που προσέφερε η Κυπριακή Δημοκρατία.

«Σε ένα τόσο μεγάλο δράμα, μια τραγωδία, στη θάλασσα, οι τουρκοκυπριακές αρχές είπαν ότι δεν θέλουν τη συνδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας και περίμεναν όλη τη βοήθεια να έρθει από την Τουρκία», ανέφερε ο κ. Κωστίδης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.